Pečieme s láskou!

beba-kolace

Kotešová 600
Okres Bytča

alzbetka.minarcikova@gmail.com

Marlenka!

13.06.2013 12:55

Ingrediencie

    cesto: 100 gr palmarin, 3pl medu,300 gr kryštálový cukor,1pl sóda bicarbona,
    2 vajcia, 1 káv.lyžička octu,700 gr hladkej múky,3pl kakao
    plnka: 1 konzerva salko,6 dcl mlieka, 2 balíčky vanilkovo-smotanové pudingy
    4pl kryštálový cukor, 1 hera alebo palmarin

Inštrukcie

Deň pred pečením si uvaríme konzervu Salka vo vode a to 2 hodiny.Počas varenia konzervu otáčame a dolievame horúcu vodu, aby bola konzerva stále ponorená.
Cesto:
vo väčšom hrnci si rozpustíme Palmarin, med a kryštálový cukor.Potom pridáme ocot a sódu bicarbonu - zmes začne trochu kypieť ale len chvíľku.Hneď pridáme celé vajcia a neustále vareškou miešame, aby sa nám neurobila praženica.Keď nám vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa a pridáme múku zmiešanú s kakaom.Dobre vareškou miešame alebo aj rukou, ale pozor! je to horúce.Vymiesime na cesto,rozdelíme na 6 častí a necháme v hrnci zakryté oddychovať 1 hod.
Potom si cesto po jednom ceste vyberáme z hrnca, pričom ostatné necháme v hrnci,až kým nespotrebujeme všetky.Lepšie sa cesto vaľká ak je ešte trošku teplé.Každé cesto si na tenko rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme na opačnú stranu vymasteného a múkou vysypaného plechu.Na plechu si nožom zarovnáme okraje cesta ,ale tie okraje necháme na plechu a upečieme spolu s cestom - neskôr okraje použijeme.Povrch cesta popicháme vidličkou a každé zvlášť upečieme pri 170stC asi len 5-7 minút.Pečieme krátko aby cestá neprihoreli.Po upečení ihneď stiahneme z plechu na rovnú podložku.Upečené okraje dáme osobitne do misky.

Plnka:
z mlieka a vanilkových pudingov uvaríme hustú kašu,do ktorej nakoniec dáme cukor.Necháme vychladnúť.
Uvarené a studené skaramelizované Salko vyšľaháme s Herou a postupne pridávame vychladený puding.

Skladanie Marlenky:
každú časť cesta natrieme plnkou, ktorú si predtým rozdelíme na 6 častí.Plnku natrieme aj na vrch posledného cesta.Upečené okrajky postrúhame na jemnom strúhadle, preosejeme cez cedidlo na cestoviny a touto strúhankou husto posypeme povrch Marlenky.
Celý koláč necháme asi 1-2 hodinky pri izbovej teplote zmäknúť a potom dáme do chladničky.Krájame na obdĺžniky.Marlenka vydrží v chladničke aj 1 týždeň alebo dáme zamraziť a máme pre príležitostných hostí.Prajem chuť do pečenia aj do jedenia